Vid Mogen Ålder

Informações:

Sinopse

Hans Dalborg och Gillis Herlitz diskuterar livet efter 70.

Episódios

  • 130. Kyrkan, Boktips och Uttryck

    13/04/2022 Duração: 26min

    Hans och Gillis rivstartar med lyssnarmail! Vad gör kyrkornas världsråd och varför är den rysk-ortodoxa kyrkan utesluten eftersom den stöder Putin i Ukrainakriget? Vi bjuds även på nya boktips, uttryck och citat. Var kommer uttrycket ”Att fastna med skägget i brevlådan” ifrån? Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 129. Imperier, Inflation & Boktips

    30/03/2022 Duração: 39min

    Hans och Gillis tar sig an ämnet som berör erövring och imperialism. Men hur går det egentligen för Putin - kommer historien att upprepa sig? Med det stundande kriget påverkas ekonomin på olika sätt. Står vi inför en inflationschock? Eller står vi inför en stagflation? Det bjuds även på nya tips av vår alldeles egen bokmal Gillis! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 128. Signalsystem, maträtter och boktips

    16/03/2022 Duração: 36min

    Vi tar en titt på hur signalsystemen ser ut i Sverige och världen. Vad händer med tilliten och informationsflödet i Ryssland? Och vad kan egentligen det ryska folket göra åt situationen och hur påverkar det världsekonomin? Hans och Gillis går även igenom ett knippe maträtter döpta efter personer och självklart bjuds det på boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 127. Anställda, Utbildning och Kriget

    02/03/2022 Duração: 31min

    några egenskaper som man bör han i sin roll som ledare. Vi kan självklart inte publicera ett avsnitt just nu utan att prata om kriget i Ukraina. Hans och Gillis ger sin syn på saken. Vi bjuder självklart även på rykande färska boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 126. Lyssnarmail, Riksekonomi & Ukraina

    16/02/2022 Duração: 40min

    Ordkonstaplarna Hans och Gillis går igenom en drös med ord i det svenska språket som används fel och granskar nya ord som uppkommit. De varnar för att räntorna ska höjas. Men vad tar man för hänsyn till den svenska befolkningen i olika hushåll? Vi tar även en titt på situationen i Ukraina och nya boktips väntar! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 125. Språk, Vinter-OS & börsen

    02/02/2022 Duração: 38min

    Äntligen onsdag på en udda vecka! Hans och Gillis diskuterar vad ”lingua franca” är och vilka språk som ingår under benämningen. Snart startar Vinter-OS i Peking och misstänksamheten om fusk har uppkommit. Vi får även diskussioner kring en bok av Jan Guillou och nya uttryck som inte går av för hackor! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 124. Inflation, Ryssland & Tyskland

    19/01/2022 Duração: 35min

    Hans och Gillis berättar om Trettondag knut och går igenom ett knippe lyssnarmail. Hur påverkar inflationen oss? Hans och Gillis spekulerar även om Rysslands ekonomi. Hans och Gillis pratar om en bok vid namn Vargatider om tiden för tyskarna efter andra världskriget. Vad hände med könsrollerna? Rykande färska uttryck väntar! Vad kommer ”att glida in på en räkmacka” ifrån? Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 123.Traditioner, Lyssnarmail & Kapitalism

    05/01/2022 Duração: 41min

    Ett riktigt gott nytt år önskar vi alla lyssnare! Vi startar avsnittet med en tillbakablick på traditioner. Hur länge säger man egentligen god fortsättning och gott nytt år? Samhället och olika branscher är under förändring - Hans och Gillis blickar in på olika sätt som allt omkring oss byter skepnad. Hans presenterar en utmanande tanke, är kapitalismen den välgörande faktorn i Carl Bertil Johnsons julsaga? Vi får även en genomgång av nya ord som tillkommit i det svenska språket samt nya boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 122. Lyssnarmail, Självbild & Presidentval

    22/12/2021 Duração: 33min

    När vi får mail från er lyssnare så blir vi extra glada. Denna gång tacklar grabbarna några toppmoderna slangord och jämnt tatueringar. Vad är en runner? Hur dömer vi någon med tatueringar? De dyker in i ämnet skönhet och självbild. Kan man lösa psykiska problem med skönhetsbehandlingar? Vi får även ännu en inblick i jazzens historia. Detta och mycket mer! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 121. Jazz, Boktips & Regeringen

    08/12/2021 Duração: 37min

    Snön faller vit på gator och torg, även på gångbanorna. Vi uppmanar alla där ute att vara försiktiga! Vad är modern jazz? Och vilka jazz genrer finns det? Hans och Gillis tar vid föregående avsnitt och dyker in i reflekterar kring taktarter och stilar. Gillis tipsar om en roman som utspelar sig i det osmanska riket. Vi får också en genomgång av skandaler inom politiken. Vad är det som händer i regeringen och vad har vi egentligen för olika karaktärer inom politiken? Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 120. Jazz, Civilsamhället & Glasgow

    24/11/2021 Duração: 36min

    Hans och Gillis tar oss genom gatorna i New Orleans och ger oss in inblick i jazzens värld. Civilsamhällets godhet är viktig för att vi ska utvecklas åt rätt håll i det offentliga skyddsnätet. Vilket ansvar har vi? Vi får även en redogörelse för klimatmötet i Glasgow och boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 119. Världsdilemman, Relativ barnfattigdom & Boktips

    10/11/2021 Duração: 40min

    Hans och Gillis går igenom vilka dilemman som världens ledare står inför. Vad är det som krävs för att komma förbi utmaningar och vad är det för uppoffringar som måste göras? Vi har en hög relativ barnfattigdom i Sverige. Men vad innebär egentligen begreppet? Vi bjuds även på boktips och i sedvanlig ordning nygamla uttryck! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 118. Eldrift, Trafikpesten & Människostatistik

    27/10/2021 Duração: 41min

    Vi blir mer och mer beroende av tillgången till el. Men hur ska framtagningen egentligen gå till för att möta efterfrågan och prisbilden, inte minst miljökraven? Den moderna trafikpesten - Elsparkcyklar, vad är svaren på de enorma problemen de medför? Vem har ansvaret i trafikkaoset med elsparkcyklar? Hans och Gillis kartlägger statistik över människor i världen. Vilka är de största språken och hur ser matintaget ut hos världens befolkning? Det bjuds även på ett knippe sedvanliga rykande boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 117. Höst, Konst & Böcker

    13/10/2021 Duração: 37min

    Färgerna är granna och bladen singlar ner. Gillis har varit ute i skogen och kommer med massor av tips på vad man kan plocka hem till köket. Vad mer kan man hitta på under hösten? Hans och Gillis går igenom några något okända författare och ger oss en inblick i konstens värld. Mängder av boktips väntar i detta avsnitt! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 116. Världsaktuellt, Slipsar & Boktips

    29/09/2021 Duração: 33min

    Hans och Gillis ser sig om i världen och diskuterar allt ifrån Ryssland till den svenska politiken. Gillis berättar om gigantiska murar i Sverige, varav en av dem skulle kunna sträcka ut sig över en tredjedel av jorden omkrets. Vi får höra om slipsmodet. Hur skiljer det sig idag mot förr? Och var kommer ordet Slips ifrån egentligen? Vad har Gillis tatuerat på insidan av ögonlocken? Det bjuds även på boktips och mycket mer! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 115.Talibaner, Restriktioner & Körkort

    15/09/2021 Duração: 42min

    Gillis börjar i vanlig ordning med era fina lyssnarmail. Läget i Afghanistan går inte många förbi, men hur ser egentligen styret ut? Vad är skillnaden nu med hur det var för 20 år sedan? Påverkar det oss i Sverige? 29 september släpper restriktionerna. Ska Sverige införa vaccinpass? Vårdpersonalen har fortfarande fullt upp, har samhället misslyckats eller beror det på enskilda individer? Pandemin har påverkat oss på många sätt. Men hur har den påverkat de som ska ta körkort? Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 114. Klassiska böcker, Aktuella händelser & En ubåt

    01/09/2021 Duração: 37min

    Hans och Gillis diskuterar lyssnarmail om bland annat gamla klassiska böcker och författarskap. Vi lyfter blicken och tittar vad som händer i omvärlden och pratar bland annat om situationen i Afghanistan och tar upp paralleller om området från historien. Aktuellt på hemmaplan har vi Stefan Löfvens avgång, vem tror Hans och Gillis kan bli en stark kandidat för statsminister? Gillis berättar bland annat om en spännande verklighetsbaserad bok vars handling utspelar sig i en ubåt. Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 113.Samlare, Vikingaböcker & Varmkorv

    18/08/2021 Duração: 30min

    Vi älskar era email som ni skickar till oss! Hans och Gillis går igenom ett gäng lyssnarmail och besvarar undringar och frågor. Hur ska en kommunikation egentligen gå till? Gillis har svårt att göra sig av med saker men åkte till tippen med 8 kartonger böcker. Vad hände där? Gillis tipsar även om böcker om vikingatiden och en specifik makalöst bra bok. Vi får reda på när hamburgaren kom till Sverige och den otroliga historien om varmkorv med bröd. Detta och mycket mer! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 112. Allmänbildning, Helt sjukt & Vaccinationer

    04/08/2021 Duração: 37min

    Gillis och Hans rivstartar avsnittet med lyssnarmail. Vad är skillnaden mellan bildning och allmänbildning? Vi använder ofta ord för att förstärka våra meningar, men var kommer egentligen förstärkningsordet ”sjukt” ifrån? Hans klargör ur en ekonomi-vinkel vad som hände vid friandet i Allra-härvan. Hans och Gillis diskuterar OS-kommitténs minst sagt annorlunda sätt att hantera att Covid-smittan sprids. Vi får även ett gäng boktips! Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

  • 111.Regeringskrisen, Känsloord & Extremväder

    21/07/2021 Duração: 35min

    Ännu ett avsnitt i sommarvärmen! Vi får en extra expertinput om bitcoin från en lyssnare. Regeringskrisen, det är tydligt att det är en maktkamp. Hur påverkas Sveriges befolkning? De starka känsloorden i vårt vokabulär blir allt svagare. Håller vi på att utjämna vårt språk? Hans och Gillis tar upp det aktuella ämnet om extremväder. Finns det något annat utöver växthuseffekten som orsakar detta? Gillis bjuder även på intressanta fakta om Pandemin. Vi vill även tillkännage att Gillis mikrofon har tagit semester och vi ber om ursäkt för ljudet. Följ @vidmogenalder på Instagram och Facebook! Och betygsätt/recensera gärna podden på iTunes. Synpunkter, tankar och frågor skickas till [email protected] eller via ett meddelande på sociala medier!

página 1 de 5