Utrikeshandelspodden

Informações:

Sinopse

Utrikeshandelspodden - en samtalspodd av och med Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Vi pratar om vad vi gör, hur vi gör det och varför i relation till omvärlden.

Episódios

 • "Companies can't be DJs" A special edition live from Brussels (Eng)

  24/09/2018 Duração: 23min

  An episode about local rules and global reach and the business side of free trade agreements. With experts from NBT, Nestlé, Pernod Ricard, Korea and the German Textile Industry.

 • ”Den outnyttjade potentialen”

  24/05/2018 Duração: 29min

  Om outnyttjad potential och hur ett avtal kan bygga både förtroende och transparens. Men också om verklighet vs teori och hur man får de två att mötas. Kommerskollegiums Jonas Kasteng och Anamaria Deliu samt Cemille Üstün från Almega samtalar om möjligheterna med frihandelsavtal för både företag, länder och individer med programledare Alexandra Hernadi.

 • ”På ciderfronten intet nytt” eller Brexit- succé vs. skademinimering

  21/03/2018 Duração: 30min

  Ett avsnitt om konsten att försäkra sig mot det osäkra och om man kan förhandla om bra väder. Men också om vilka lösningar som finns när en succé blir till skademinimering och vad 356 sidor expertis egentligen mynnar ut i. Gäster är Kommerskollegiums utredare Henrik Isakson och Anneli Wengelin. Programledare: Alexandra Hernadi.

 • "We have a deal"

  12/12/2017 Duração: 35min

  Om vitsen med en fungerande inre marknad, att hålla sig till det man kommit överens om och vad som händer när det inte funkar. Men också om tillit till systemet, citat från kända män och om det går att tvinga fram solidaritet. Med Sara Sandelius och Lena Nordqvist, jurister och experter på inre marknadsfrågor på Kommerskollegium och Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap, verksam vid SIEPS, Svenska institutet för europapolitiska studier. Programledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

 • ”Reglera VAD, inte HUR”

  28/11/2017 Duração: 35min

  Om lagstiftning med bäst föredatum, digitalisering som samhällsutveckling och symaskinsproblematik. Men också om rättvisebegreppet, GDPR och AI, vad det nu är… Med Pär Nygårds, näringspolitisk expert IT&Telekomföretagen och Ola Landström, digitaliseringsexpert Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi

 • Handel för en bättre värld?

  07/11/2017 Duração: 26min

  Vi synar handelns roll i samhällsutvecklingen med framtidens företagsledare. Om det naturliga i tandblekning, att göra gott och varför människan egentligen handlar. Men också om målkonflikter och att bekämpa fattigdom. Gäster är eleverna och företagarna Noor Assad och Anisa Baryare från Bromma gymnasium samt Christopher Wingård på Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi.

 • Standard som standard eller When all else fails

  17/10/2017 Duração: 35min

  Om EN regel istället för 28 och hoten mot de platta paketen. Men också om den italienska vurmen för just italiensk pasta och när krav diskriminerar. Med Stina Wallström, projektledare för Public Affairs på IKEA Range and Supply och Oscar Wåglund Söderström, enhetschef på Kommerskollegium med ansvar för handel och tekniska regler. Programledare: Alexandra Hernadi, Kommerskollegium

 • ”Falukorven var aldrig korvarnas champagne”

  25/09/2017 Duração: 44min

  Om snus vs. oliver, luppeffekten och regleringskulturer. Men också om vad det betyder att ”vara EU” och vad som kommer hända när britterna börjar tillverka parmesan. Med Herman Melzer, tidigare EU-korrespondent SR och Erik Dahlberg, inre marknadsexpert Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

 • Problemlösaren i den polska skärgården eller Så funkar SOLVIT- den inre marknadens väktare

  17/05/2017 Duração: 26min

  Om att navigera både till sjöss och i myndighetsvärlden på den inre marknaden. Men också om byråkraten som blåslampa och den inre marknadens väktare. Med entreprenören Anders Bergström och Lena Nordquist, utredare och samordnare för Sveriges Solvitcenter. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

 • "Något varaktigt har förändrats"

  20/04/2017 Duração: 34min

  Vi tar tempen på världshandeln och letar symtom och sjukdomsinsikt. Dessutom om luftballonger, de sju eller var det kanske åtta svåra åren och huruvida man som ekonom sover bra eller dåligt nuförtiden. Med Per Altenberg, ämnesråd på Kommerskollegium och Johan Schück, ekonomijournalist på DN. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

 • "En mindre kris för multilateralismen" eller Så regleras internationell handel

  05/04/2017 Duração: 38min

  Vi reder ut skillnaden mellan frihandelsavtal och multilaterala avtal och pratar om motsättningarna mellan maktpolitiken och businesslogiken. Men också om vad som återstår när 164 länder ska komma överens, den tomma amerikanska stolen i Genève och deprimerande läxor. Med Daniel Blockert, Sveriges ambassadör i WTO och Henrik Isakson, ämnesråd och expert på frihandelsavtal på Kommerskollegium. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

 • Handel på schemat - rollspel och fiktiva förhandlingar

  20/03/2017 Duração: 20min

  Om Trade Academy - handelspolitik i skolbänken med elever från nio länder. Och om hur man hjälper andra länder att delta i internationell handel med hjälp av rollspel, handledare och fiktiva förhandlingar. Med Anneli Wengelin, utredare på Kommerskollegium och deltagarna Olena Buchka och Bassam Jouny. Programledare: Alexandra Hernadi, Kommerskollegium.

 • “There’s a new sheriff in town”

  23/02/2017 Duração: 47min

  Om den stora hållbarhetsomställningen och den nya sheriffen i stan – och då menar vi inte Donald Trump. Men också om positiva cirkelresonemang och om att inte ge vika för målkonflikter. Gäster: Amelie Kvarnström & Karolina Zurek, Kommerskollegium och Johan Genneby, Beyond Intent. Programledare: Alexandra Hernadi, Kommerskollegium

 • Det andra stora brexitavsnittet: "EU kommer vara precis så bra som vi gör det till"

  31/01/2017 Duração: 36min

  Om EU:s formsvacka, värderingar och om att vara självkritisk. Men också om hur vi går vidare efter skilsmässan och hittar nya partners. Med Ylva Berg, vd Business Sweden och Anna Stellinger, gd Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi

 • "Framtiden är inte vad den var"

  15/12/2016 Duração: 43min

  Om rättvis data, självkörande bilar och smart grannsämja. Men också om datans egenvärde, rymdrätt och Westworld. Med Kommerskollegiums utredare Ola Landström och entreprenören Johan Jörgensen.

 • "Långsiktighetens lov"

  21/11/2016 Duração: 37min

  Om skillnaden mellan bistånd och utvecklingssamarbete, och handel som verktyg för fattigdomsbekämpning. Men också om den berömda pusselbiten i kakan och den ödmjukhet som bara tålamod kan skänka.

 • Liberiavsnittet - direkt från Monrovia med kollegiets utsända

  26/10/2016 Duração: 24min

  Om att göra skillnad, vara hård eller uppmuntrande och om att släcka bränder. Men också om varför ett land bör ha handelsprocedurer trots att man saknar el och om hur tjänstemannarollen sätts på prov.

 • "Det första stora Brexit-avsnittet"

  21/09/2016 Duração: 31min

  Om hur ovissheten påverkar, den inre marknadens betydelse och Zlatan. Och så lite om AIK. Med utredarna Olle Grünewald och Erik Dahlberg.

 • ”Ska de veta att jag är gravid innan jag vet det själv?”

  15/06/2016 Duração: 41min

  Om den digitala handelsverkligheten, hot och möjligheter, och lastbilschauffören Lasses eventuella graviditet. Men också om den amerikanska kristna högern, NSA och balansakten mellan dina intressen och företagens. Med Magnus Rentzhog och Ola Landström.

 • "En global situation behöver en global lösning"

  08/06/2016 Duração: 26min

  Om Kina och marknadsekonomisk status, beräkningsmetoder och stål. Och lagliga hämndaktioner, röda flaggor och potentiella handelskrig. Med Isabelle Ahlström och Martin Magnusson.

página 1 de 2