Divesteringspodden

Informações:

Sinopse

Podcast by Uppsalastudenterna

Episódios

 • 4. Kommunen går före universitetet

  15/12/2016 Duração: 22min

  4. Kommunen går före universitetet by Uppsalastudenterna

 • 3. Fossilbubblan, hur rädda bör vi vara?

  15/12/2016 Duração: 27min

  I detta avsnitt gästas podden av nationalekonomen Rob Hart från SLU, som hjälper oss att reda ut begrepp som fossilbubblan och peak oil. Vi diskuterar även den globala ekonomins koppling till fossil energi, globala klimatmål och sinande naturresurser - och divestering förstås!

 • 2. Studenternas kamp

  15/12/2016 Duração: 21min

  På både Stockholms- och Uppsala universitet har studenter engagerat sig för att respektive universitet ska ta ställning mot fossilindustrin. I avsnittet möter vi Joakim Andrén, student på Stockholms universitet, som berättar hur det gick till när studenter fick universitetet att divestera, och Karl Andréasson, som med andra studenter driver frågan för att få Uppsala universitet att gå samma väg.

 • 1. Vad är divestering, egentligen?

  14/12/2016 Duração: 20min

  Det svenska sparandet genom fonder och finansiella placeringar bidrar indirekt till nästan lika stort eget årligt klimatavtryck, som Sveriges totala årliga utsläpp av koldioxid. Samtidigt tycks detta vara något av en dold miljöbov i samhällsdebatten. Vad är möjligt att göra för att förändra detta? I poddseriens första avsnitt fördjupar vi oss i frågan om vad divestering faktiskt är, och får veta mer om varför det kan vara ett sätt att utveckla arbetet för en hållbar och fossilfri framtid. Christian Tengblad, nationell samordnare för 350.org, gästar oss för att reda ut frågan.