Klimatekot

 • Autor: Vários
 • Narrador: Vários
 • Editora: Podcast
 • Duração: 48:04:49
 • Mais informações

Informações:

Sinopse

Klimatpodden som ger dig både fakta och inspiration till ett mer klimatsmart och hållbart liv.

Episódios

 • EU-val och klimat - vad spelar det för roll?

  09/05/2024 Duração: 30min

  Den 9 juni är det EU-val. Svenskarnas viktigaste frågor är klimat och försvar, men frågan är vad som kommer att hända med EUs klimatpolitik efter valet. Och hur påverkar det egentligen dig och mig? I säsongens sista avsnitt pratar vi om varför det är så viktigt att gå och rösta, hur politiken kan påverka dig direkt i din vardag och inte minst hur den påverkar kampen mot klimatkrisen. Gäster är statsvetaren och EU-experten Magnus Blomgren från Umeå universitet och Erik Eklund, utvecklingsstrateg med fokus energi och klimat vid Umeå kommun. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns kläder för sex generationer

  25/04/2024 Duração: 43min

  2022 köpte vi svenskar i genomsnitt 15.2 kg textilier. Ungefär hälften kastas varje år, många saker har vi aldrig ens använt. Varför blir det så här när vi vet att textiltillverkningen slukar jordens resurser i en takt vi inte har råd med. En studie som forskningsinstitutet RISE lyfter visar att det finns kläder färdigproducerade i världen för att klä sex generationer av världens befolkning. Men förhoppningsvis kan det bli ändring på detta. Den 1 januari 2025 träder en ny lag i kraft, med sitt ursprung i EUs avfallsdirektiv, som säger att alla textilier måste sorteras ut, återbrukas eller materialåtervinnas. Och ytterst ansvariga blir producenterna. Men det är inte så lätt att återvinna textilier, eftersom de ofta innehåller flera olika fibrer. Och när det kommer till dagens fast fashion kultur så är det inte mycket som tål att återbrukas eller klarar en redesign. Häng med på ett superspännande avsnitt med hållbarhetsprofilen Josefin Holmgren, butikschef på Röda Korset, och hållbarhetsspecialisten inom cirkul

 • Odla hållbart och resilient - vad är egentligen permakultur?

  11/04/2024 Duração: 37min

  Odla efter de förutsättningar platsen ger och försök härma det naturliga ekosystemet. Då får du en odling som är både motståndskraftig och lättskött. Permakultur har sakta blivit allt mer känt, kanske främst för sina principer no-dig och täckodling. I det här avsnittet träffar vi David Wiljebrand, som bland annat håller kurser i permakultur genom Studieförbundet Vuxenskolan. Han berättar hur han tänker när han skapar sin hållbara trädgård och hur vi som vill börja kan komma igång. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Anders Wijkman om resurser, konsumtion och Europaparlamentsval

  28/03/2024 Duração: 37min

  I det här avsnittet gästas vi av samhällsdebattören och hållbarhetsprofilen Anders Wijkman, som bland annat är ledamot i FNs resurspanel, IRP, som nyligen släppte en rapport om konsumtion och resursanvändning. I det här avsnittet pratar vi om hur det egentligen står till med jordens resurser, vikten av att rösta och engagera sig i Europaparlamentsvalet i juni och så får vi en kommentar kring Klimatpolitiska rådets svidande kritik av regeringens klimatpolitik. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Skatter, subventioner eller grön upphandling - vad biter bäst?

  14/03/2024 Duração: 35min

  Grön upphandling ska bidra till snabbare omställning ropar politiker - hela vägen från EU ner till kommunnivå. Men professorn i nationalekonomi Sofia Lundberg, vid Handelshögskolan i Umeå, visar i sin forskning att grön upphandling inte alls är så effektivt som styrmedel som vi gärna vill tro. I alla fall inte ur ett nationalekonomiskt perspektiv. Är det istället skatter och subventioner som ska få samhället att ställa om? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Känslor påverkar teknikutvecklingen

  29/02/2024 Duração: 29min

  I dagens avsnitt pratar vi om hur ingenjörsstudenter kan rustas för att ta sig an dagens stora hållbarhetsutmaningar. Gästar oss gör forskaren Johanna Lönngren vid Umeå universitet, hon är docent inom naturvetenskapens och teknikens didaktik. Hennes forskning har visat att ingenjörsstudenter ofta kan ha svårt att handskas med de känslor som dyker upp när det inte finns bara ett rätt svar på ett problem. Vi pratar om vikten av att inte bara ha teknisk kunskap, utan även förmågan att hantera känslor och värdekonflikter. En förutsättning för att utveckla teknik som ska hjälpa oss att klara klimatmålen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vardagspendling i livspusslet

  15/02/2024 Duração: 38min

  Det går långsamt att få människor att ställa om sitt vardagspendlande till ett mer hållbart resande. Och trots att kvinnor som grupp tar ett större ansvar för familjens logistik, ärenden och så vidare, så är det fortfarande fler kvinnor som väljer buss, cykel eller att promenera till arbetet. Varför ser det ut så här? I detta avsnitt träffar vi Linda Gusafsson, som är jämställdhetsstrateg vid Umeå kommun och hennes kollega Linnea Persson, statistiker. Vi får också höra pendlaren Sara Ekenstedt, som startat en samåkningsgrupp. Funkar det på riktigt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tågsemester - pepp och allt du behöver veta

  01/02/2024 Duração: 36min

  Allt fler får upp ögonen för tågsemester, inte bara för klimatets skull utan också för möjligheten att se fler platser och att göra själva resan till en del av äventyret. Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester och i det här avsnittet ger hon sina bästa tips till dig som är sugen på en tågsemester. Vi pratar också med den vana tågresenären Frauke Molander som beskriver tågsemestrar som en "resa i själens takt". Frauke har rest med tåg i hela sitt liv och här får vi höra om hennes favoritresa till en ö i norra Tyskland och hur enkelt det är att resa med barn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Snöröjning och halkbekämpning

  18/01/2024 Duração: 28min

  Det är snösmockor, ishalka och översvämningar om vart annat. Cyklister, bilister, gångtrafikanter och sparkåkare vill alla bli prioriterade när vägarna ska hållas farbara. Och mitt i stormens öga finns en gatudriftschef som sliter sitt hår. I det här avsnittet möter vi Per Hilmersson som är gatudriftschef på Umeå kommun och den som gett snösmockan ett ansikte. Vi pratar prioriteringar, utmaningar och arga medborgare. Men också om hur vägar och cykelbanor behöver klimatsäkras för att klara framtidens väder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Historiskt avtal på COP28 - Hör hela analysen här!

  13/12/2023 Duração: 33min

  Luciamorgon 2023 klubbades, efter 30 år, ett historiskt avtal på COP28 i Dubai. För första gången finns en skrivning som medger en övergång bort från fossila bränslen, en skrivning som i sista stund försvann från utkastet och som gjorde att klimatmötet förlängdes i ett dygn. Men vad betyder då detta i praktiken och vilka andra frågor lyckades världens länder faktiskt enas kring? I det här avsnittet, som spelades precis efter mötets avslutande, får vi en rykande färsk analys från 2030 sekretariatets grundare Mattias Goldmann. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tillsammans mot hållbarhet

  30/11/2023 Duração: 33min

  Genom samarbete, att lyfta goda idéer och att hjälpa varandra, kan vi nå både klimatmål och öka vårt välbefinnande. Det tror Umeås hållbarhetsprofil och idéspruta Ida Hillebjörk. I det här avsnittet pratar vi om medborgardialog, hur svårt det kan vara att samarbeta och att ta till vara på alla bra idéer och hur vi tillsammans ändå kan försöka nå dit. Så att vi och våra barn kan fortsätta leva goda liv på en planet som ger oss förutsättningar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Skogen - hur mår den egentligen?

  16/11/2023 Duração: 41min

  Vad är det egentligen att vara skog? Hur vi definierar skog påverkar också vår syn på skogen och vad som är ett hållbart skogsbruk. Kritikerrosade och storsäljande författaren och biologiprofessorn Anne Svedrup-Thygeson är återigen aktuell med en faccinerande bok om livet i skogen. Idag är hon gäst i Klimatekot och vi pratar om hur synen på skogen förändrats över generationerna, hur kalhyggen påverkar ekosystemet och varför debatten om skogen ofta blir så polariserad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Rekordvädret: Vad är det som händer?

  26/10/2023 Duração: 33min

  I det här avsnittet av Klimatekot pratar vi med professorn i klimatologi Erik Kjellström, verksam vid SMHI, om hur vi ska tolka de extrema väderböljor och andra väderhändelser vi sett under året. 2023 är det varmaste år som uppmätts och september månad var extremt mycket varmare än någon tidigare mätning. Vi pratar om hur allt hänger ihop, vad som är naturliga variationer, hur stor roll El Nino har i sammanhanget och hur den globala uppvärmningen påverkar alla dessa naturliga variationer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Så blir ditt hus mer energieffektivt

  12/10/2023 Duração: 30min

  Detta avsnitt riktar sig till villaägare som fortfarande minns de höga elpriserna från föregående år. Med vintern i antågande är det nu dags att granska möjligheterna att spara energi i ditt hem. Vi utforskar det tillgängliga småhusstödet tillsammans med energi- och klimatrådgivare Torgny Forss. Lär dig om kraven för att ansöka om stödet, få tips om hur du kan göra ditt hus mer energieffektivt inför vintern, och varför Torgny betonar vikten av att börja med energieffektivisering innan du överväger att byta ut värmesystemet. Gör ditt hem mer energisnålt och förbered dig för vintern genom att lyssna på det här avsnittet av Klimatekot. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Klimatförändringar största hotet mot barnen

  28/09/2023 Duração: 31min

  Det är barnen som drabbas hårdast när klimatet förändras och det exterma vädret blir vanligare. I det här avsnittet berättar Martina Hibell, generalsekreterare på Barnfonden, om hur barnen drabbas och vad vi kan göra åt det.Delta i vår lyssnarundersökning! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Tillsammans igen efter sommarens katastrofer

  14/09/2023 Duração: 29min

  Sommaren har bjudit på stormar, värmeböljor, bränder och översvämningar. Hur hanterar vi alla dessa nyheter och vilka argument använder vi för att rättfärdiga att vi fortsätter släppa ut koldioxid? Men tillsammans kan vi kanske hitta kraft att ställa om. Dagens gäster är Märta Streijffert och Mirella Persson, två personer som ofta figurerar bakom kulisserna på Klimatekot. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Umeå 2040 - en framtidsspaning av det ovanliga slaget

  17/05/2023 Duração: 36min

  Tonje är just fyllda ett år och den yngsta gäst vi haft med oss i Klimatekot. Hennes pappa, Eduardo Pettersson med kollegorna Erik Eklund och Torgny Forss målar upp en bild av Tonjes studentdag. Vad är det för stad, miljö och förutsättningar hon möter i vuxenlivet? Vad kommer att se anorlunda ut, vad ska hon jobba med? Ett magiskt avsnitt om en framtid, inte långt från nu. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Dela solel med grannarna

  04/05/2023 Duração: 29min

  Efter år av spekulerande och grymtande kring krångliga regelverk och förhindrande lagstiftning, är det nu möjligt för grannar att dela på egenproducerad el. Du kan skapa egna micronät där du säljer din sol till grannen, eller så går ni samman i en ekonomisk förening och gör investeringen tillsammans. Då kanske ni kan bygga en riktigt stor anläggning som gör er självförsörjande. Idag pratar vi om energigemenskaper i Klimatekot. Gäster är Jonas Lundh, affärsutvecklare på Coompanion och Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Följ med på en fascinerande resa i naturens innersta

  20/04/2023 Duração: 45min

  Vad har getingen med vinets smak att göra och varför behövs det 20 000 arter av bin i världen? Och visste du att dött virke i skogen är fyllt av mer liv än ett levande träd? Anne Sverdrup-Thygeson är den norska professorn i bevarande biologi och författare till boken "På naturens axlar - hur 10 miljoner arter räddar ditt liv". Få personer kan beskriva naturens mångfald och nytta på ett så målande och fascinerande sätt som hon. Håll till godo! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Så ska vi rädda våra djur och vår natur

  05/04/2023 Duração: 33min

  69% av jordens ryggradsdjur har försvunnit sedan 70-talet. och dagens gäst menar att det går åt pipsvängen för den biologiska mångfalden just nu. Just nu pågår WWFs kampanj Earth Hour, som i år pågår en hel månad och som har temat Biologisk mångfald. I det här avsnittet pratar vi om nuläget, framtiden, politiken, målkonflikter och att vi måste köpa ekologiska bananer. Gäst: Yvonne Blombäck, Världsnaturfonden WWF Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

página 1 de 4