Bnr Auto-update | Bnr

 • Autor: Vários
 • Narrador: Vários
 • Editora: Podcast
 • Duração: 56:00:01
 • Mais informações

Informações:

Sinopse

Twee keer per week een overzicht van het belangrijkste autonieuws.

Episódios

 • Rekeningrijden definitief afgeserveerd

  08/07/2024 Duração: 07min

  Er komt definitief geen vorm van rekeningrijden. Een krappe Kamermeerderheid is tegen. Het was al duidelijk dat het nieuwe kabinet weinig ziet in rekeningrijden. Het plan is niet opgenomen in het hoofdlijnenakkoord. Bij een stemming in de Tweede Kamer over een motie van de SP heeft een krappe meerderheid er definitief een streep door gezet. Het vorige kabinet wilde rekeningrijden invoeren, maar het kwam niet van de grond. Verder in de auto-update: De RAI Vereniging vindt dat werkgevers te weinig doen om motorrijden te promoten. Peugeot integreert vanaf vandaag ChatGPT in al zijn modellen. BYD gaat vandaag de bouw van een fabriek in Turkije aankondigen. BMW werkt aan een elektrische sportauto, een spirituele opvolger van de M1.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Tesla mag Duitse fabriek uitbreiden

  05/07/2024 Duração: 10min

  Tesla krijgt groen licht voor de uitbreiding van zijn Duitse Gigafabriek in Grünheide bij Berlijn. Het gaat volgens Duitse media om het uitbreiden van het bestaande fabrieksterrein. De productiehal heeft nu een productiecapaciteit van een half miljoen auto’s per jaar en dat moet op termijn verdubbeld worden. Tesla wacht al een jaar op goedkeuring en mag nu 'op eigen risico' aan de werkzaamheden beginnen. Er is nog geen bouwvergunning verleend. Verder in de auto-update: Chinese automerken blijven in de EU ondanks de strafheffingen. MG-eigenaar SAIC eist een hoorzitting met de Europese Commissie.  Na het weekend moet elke nieuwe auto voorzien zijn van nieuwe veiligheidsfuncties, zoals de intelligente snelheidsassist (ISA). De helft van de Nederlanders kent de verkeersregels in het vakantieland niet, blijkt uit onderzoek in opdracht van Allianz Direct.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Porsche-verbod voor VW-managers

  01/07/2024 Duração: 07min

  Managers van Volkswagen mogen geen Porsche meer als dienstauto kiezen. De maatregel is begin dit jaar ingevoerd, meldt Bild. Volkswagen moet miljarden bezuinigen en dit is één van de kostenbesparingen. Een woordvoerder van het automerk bevestigt het nieuws. De bezuinigingsmaatregel raakt 200 managers. Tientallen managers verzetten zich daartegen. Volgens Bild is er zelfs een rechtszaak aangespannen.  Verder in de auto-update: Skoda pakt uit met meer informatie over de Elroq een nieuwe elektrische SUV. Ford werkt aan een elektrische auto die rond de 30.000 dollar moet gaan kosten. Bedrijven moeten vanaf vandaag (1 juli) hun personenmobiliteit registreren.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Mercedes investeert meer in verbrandingsmotoren

  28/06/2024 Duração: 08min

  Mercedes-Benz pompt meer geld dan gepland in verbrandingsmotoren. Mercedes investeert dit jaar 14 miljard euro in technologie voor verbrandingsmotoren en dat is volgens topman Ola Kaellenius veel meer dan gepland. De hybride aandrijflijn van het merk moet tot ver in het volgende decennium meegaan. Mercedes heeft zijn verkoopdoelstelling voor elektrische auto's eerder dit jaar al aangepast. Verder in deze auto-update: Amerikaanse Volvo-klanten krijgen een EX90 afgeleverd die nog niet helemaal af zal zijn. Tesla, Rivian en Polestar scoren slecht in gezaghebbende JD Power kwaliteitsonderzoek. Er is een bom gevonden in het bos waar Tesla zijn Duitse Gigafabriek wil uitbreiden.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Rimac troeft Tesla af met robotaxi

  26/06/2024 Duração: 04min

  Het Kroatische Rimac lanceert zijn robotaxi ruim een maand eerder dan Tesla. Verne, zo heet de robotaxi van Rimac. Het voertuig, een tweezitter zonder stuur en zonder pedalen, rijdt volledig autonoom en moet over twee jaar in Zagreb op de weg verschijnen. Met de onthulling troeft Rimac Tesla af. Elon Musk kondigde eerder dit jaar de presentatie van een robotaxi aan. Dat gebeurt begin augustus. En verder... Volkswagen pompt miljarden in Tesla-concurrent Rivian. De nieuwe M5 van BMW is een plug-in hybride met 727 pk. Volkswagen komt met de meest krachtige Golf R ooit.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • China: strafheffing moet snel van tafel

  24/06/2024 Duração: 07min

  De EU en China zijn officieel in gesprek over de strafheffing die de Europese Commissie wil invoeren op Chinese elektrische auto's. China eist dat de forse extra invoerheffingen op Chinese elektrische auto's vóór 4 juli komen te vervallen. Dit weekend is voor het eerst gepraat over een oplossing voor het conflict, meldt het Chinese ministerie van Handel. De strafheffingen kunnen oplopen tot 38,1 procent. Ook Duitsland verzet zich tegen het plan. Verder in de auto-update: Het wordt een flinke kluif om overdag weer 130 km/h te rijden. Ferrari opent een gloednieuwe fabriek voor de productie van de eerste elektrische auto. Tientallen Tesla Cybertruck‘s zijn beklad door Elon Musk-haters.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bugatti onthult PHEV met 1800 pk

  21/06/2024 Duração: 08min

  De opvolger van de Bugatti Chiron heet Tourbillon en het is een waanzinnige auto geworden. De Tourbillon is een 1800 pk sterke plug-in hybride (PHEV) met een V16-motor, drie elektromotoren en een elektrische actieradius van 60 tot 70 kilometer. De voorlopige topsnelheid bedraagt 445 km/h. De Tourbillon is helemaal nieuw ontwikkeld. Van buiten zijn de invloeden van de Chiron duidelijk zichtbaar. Binnenin heeft Bugatti zichzelf overtroffen. De auto komt in 2026 op de markt. Bugatti bouwt 250 exemplaren met een prijskaartje van bijna 4 miljoen euro per stuk. Bekijk hier de presentatie van Mate Rimac, CEO van Bugatti Rimac. Verder in de auto-update: Chinese elektrische automerken hebben sinds 2009 231 miljard dollar aan overheidssteun ontvangen.  BMW heeft volgens Duitse media een miljardendeal met de Zweedse batterijmaker Northvolt opgezegd.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • EV van Ferrari kost zeker half miljoen

  19/06/2024 Duração: 05min

  De eerste elektrische auto van Ferrari gaat ten minste een half miljoen euro kosten, meldt Reuters. De Italiaanse autofabrikant wil de auto eind volgend jaar op de markt brengen. Het forse prijskaartje van 500.000 euro is niet verrassend, gezien de prijzen die Ferrari voor andere modellen vraagt. Het model rolt van de band in een nieuwe fabriek in Maranello. Aan een tweede elektrische Ferrari wordt volgens Rueters ook al gewerkt. En verder... Chinese automerken eisen vergelding voor de importheffingen die Europa wil invoeren op Chinese auto's. Bestuurders van zware elektrische bussen mogen langer doorrijden met een B-rijbewijs.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Mini hard geraakt door importtarief'

  17/06/2024 Duração: 07min

  De extra heffing die de Europese Commissie wil invoeren op in China gebouwde auto's raakt automerk Mini keihard. De nieuwe elektrische Mini, die in China van de band rolt, wordt volgens Reuters getroffen door het hoogste importtarief van 38,1 procent. Mini bouwt het model samen met de Chinese autofabrikant Great Wall Motor. Het samenwerkingsverband is nog jong en kon niet (volledig) meewerken aan het Europese onderzoek naar potentiële Chinese staatssteun.  Verder in de auto-update: Fiat deelt de eerste informatie over de volledig nieuwe Panda. De politie in Dubai voegt de Tesla Cybertruck toe aan zijn vloot.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Musk belooft 3 nieuwe Tesla-modellen

  14/06/2024 Duração: 08min

  Tesla-baas Elon Musk kondigt de komst van drie nieuwe modellen aan. Om welke modellen het precies gaat, is niet duidelijk. Op de afbeelding, die getoond werd tijdens de aandeelhoudersvergadering, zijn de auto's afgedekt met een doek. Er wordt al langer gespeculeerd over de komst van een compacte auto die 25.000 dollar zou moeten kosten, maar Musk zegt daar niks over tijdens zijn presentatie. Bekijk de vergadering hier. Verder in de auto-update: Duitsland komt in actie tegen de hogere importtarieven voor Chinese EV's. Nio brengt de EL8, zijn grootste elektrische SUV, ook in Europa op de markt. Jaguar neemt nu definitief afscheid van de F-Type.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zo omzeilt Volvo hoger importtarief

  10/06/2024 Duração: 08min

  Volvo verplaatst de productie van de EX30 en de EX90 van China naar België. Daarmee sorteert het automerk, eigendom van het Chinese Geely, voor op het aanstaande besluit van de Europese Unie, om al dan niet de importtarieven voor Chinese fabrikanten van elektrische auto's te verhogen. Dat meldt de Britse krant The Times. Verder in de auto-update: De langverwachte facelift van de Tesla Model Y komt voorlopig niet. Een auto huren in het buitenland is een stuk goedkoper dan de afgelopen jaren.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Toyota gelooft in toekomst verbrandingsmotor

  07/06/2024 Duração: 08min

  Toyota verwacht dat de verbrandingsmotor nog minstens 40 procent zuiniger kan. Toyota is niet echt een koploper op het gebied van de EV. Ze hebben ons natuurlijk wel de rijdende zetpil geschonken. De Prius was toch de eerste succesvolle hybride. Maar volledig elektrisch? Ze doen het wel, maar het gaat niet echt van harte. Komt ook omdat ze potentie blijven zien in de verbrandingsmotor. Sterker nog, ze denken dat die nog 40 procent zuiniger kan. Volgens de CTO van Toyota komt dat door de lessen die ze hebben geleerd van de Toyota Mirai, hun waterstofauto.  Verder in deze auto-update:  Duitsers zijn even klaar met de EV Fiat gaat de 500 weer met verbrandingsmotor leveren Het Chinese Hongqi komt met tweede model, een sedan De nieuwe Formule 1 auto wordt korter, smaller en lichter    See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Musk opnieuw aangeklaagd

  03/06/2024 Duração: 06min

  Tesla-baas Elon Musk is aangeklaagd wegens mogelijke handel met voorkennis. Volgens Tesla-aandeelhouder Michael Perry handelde Musk met voorkennis toen hij eind 2022 voor meer dan 7,5 miljard dollar aan aandelen verkocht. Dat gebeurde vlak voordat nieuwe productie- en leveringscijfers naar buiten kwamen. Musk wist dat die lager zouden uitvallen en daarmee heeft hij ongeveer 3 miljard dollar winst gemaakt, luidt de aanklacht. Verder in deze auto-update: Het aantal registreerde elektrische auto's is flink gedaald in mei. Het is definitief over en uit voor de autobeurs van Genève. Slapen achterin je Tesla? Het kan dankzij de Nederlandse start-up Snuuzu.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Renault ontwikkelt instap-EV in China'

  31/05/2024 Duração: 06min

  Renault gaat zijn elektrische instapmodel in China ontwikkelen. De elektrische Twingo, die 20.000 euro moet gaan kosten, wordt volgens Bloomberg grotendeels in China ontwikkeld. Renault voerde eerder dit jaar gesprekken over de ontwikkeling met Volkswagen, maar dat gaat niet door. Een samenwerking met een Chinese partner moet de kosten drukken en de productietijd versnellen. Verder in deze update: Jeep kondigt een elektrische SUV aan die het merk wereldwijd gaat verkopen. De verkoop van Chinese merken in Europa stagneert. Bugatti neemt definitief afscheid van de Chiron.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • VW bevestigt instap-EV van € 20.000

  29/05/2024 Duração: 04min

  Volkswagen brengt in 2027 een kleine elektrische auto op de markt. Volkswagen bevestigt dat het met een elektrische auto komt die 20.000 euro gaat kosten. De 'ID1' wordt in 2027 onthuld. Het Volkswagenconcern gaat het model zélf bouwen in Europa. Het merk voerde gesprekken met Renault om de auto gezamenlijk te ontwikkelen, maar tot een samenwerking komt het niet.  En verder... De prijzen van de vernieuwde Porsche 911 zijn bekend! Het OM gaat 30 km/h handhaven in Amsterdam.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Tesla-rivaal Lucid schrapt wéér banen

  27/05/2024 Duração: 06min

  Tesla-concurrent Lucid moet opnieuw honderden medewerkers ontslaan. Er verdwijnen 400 banen bij Lucid. Dat is 6 procent van het personeelsbestand in Amerika. De nieuwe ontslagronde volgt ruim een jaar na een grote reorganisatie bij de fabrikant van luxe elektrische auto's. Toen schrapte Lucid wereldwijd 1.300 banen. In het eerste kwartaal wist het automerk het nettoverlies iets terug te brengen naar 685 miljoen dollar. Verder in de auto-update: BMW onthulde dit weekend op het Concorso d'Eleganza Villa d'Este de Skytop, een fraaie concept car die volgens designbaas Adrian van Hooydonk in gelimiteerde oplage in productie gaat. De wachttijden voor de reparatie van auto's en onderhoudsbeurten zijn dit jaar flink opgelopen door een schreeuwend tekort aan automonteurs.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Tesla laat verkoopdoel 2030 los

  24/05/2024 Duração: 07min

  Het lijkt erop dat Tesla zijn ambitieus doel voor de verkoop van auto's in 2030 laat varen. Elon Musk heeft er geen geheim van gemaakt: Tesla zou in 2030 jaarlijks 20 miljoen auto's moeten verkopen. De ambitieuze doelstelling wordt echter niet meer vermeld in het nieuwste 'Impact Report', maar waarom is niet duidelijk. Tesla is het jaar slecht begonnen en het is nog maar de vraag of de verkoop van het merk dit jaar verder groeit. Verder in de auto-update: Volkswagen betwijfelt het nut van hogere importheffing op Chinese EV’s. Bijna de helft van de EV-rijders maakt zich zorgen om met de auto op vakantie te gaan. Het Nio House in Amsterdam is geopend.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • China dreigt met hoger importtarief

  22/05/2024 Duração: 03min

  China dreigt met het invoeren van een hoger importheffing op grotere auto's uit de EU en de VS. Het gaat om een tijdelijke verhoging van de importtarieven, specifiek voor auto's met grotere motoren. China neemt hiermee een voorschot op het nog lopende onderzoek van de Europese Commissie naar oneerlijke staatssteun. Chinese elektrische auto's liggen onder een vergrootglas in de EU en de VS. Biden kondigde onlangs een verhoging van het importtarief naar 100 procent aan. En verder... Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van Fiats die in Polen van de band rollen. Sovjetautomerk Volga maakt een comeback na het vertrek van westerse merken uit Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Geen deal tussen VW en Renault'

  20/05/2024 Duração: 05min

  Volkswagen en Renault gaan niet samenwerken bij de ontwikkeling van een kleine elektrische auto. De gesprekken tussen Volkswagen en Renault om samen een betaalbare elektrische auto te produceren zijn geklapt. Dat meldt Reuters. Het doel van de samenwerking was om kosten te besparen bij de ontwikkeling van de elektrische Renault Twingo en ID.1. Volgens bronnen komt het niet tot een deal, omdat Volkswagen zich heeft teruggetrokken. Verder in deze auto-update: Lamborghini vindt het te vroeg voor volledig elektrische sportauto. Italië neemt meer dan 130 Fiat Topolino's in beslag. Mini kondigt de komst van de John Cooper Works aan. BYD Seal U komt ook als plug-in hyrbide naar Nederland.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Groen licht voor uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

  17/05/2024 Duração: 07min

  De gemeenteraad van Grünheide geeft toestemming voor de omstreden uitbreiding van de Tesla-fabriek. Het fabrieksterrein van Tesla is nu 300 hectare groot en daar komt 170 hectare bij voor de bouw van een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van het personeel. Milieuactivisten voerden fel actie tegen de plannen. Door de uitbreiding moet 50 hectare bos verdwijnen. Actievoerders kondigen nieuwe protesten aan. Verder in de auto-update: Mobiliteitsalliantie vindt het hoofdlijnenakkoord 'een goede aanzet', maar mist ambitie en langetermijnvisie. Max Verstappen staat in de Top 20-lijst best verdienende sportmannen ter wereld van Forbes.See omnystudio.com/listener for privacy information.

página 1 de 27