Chefsrådgivarna

Informações:

Sinopse

Välkommen till Chefsrådgivarna en podcast om ledarskap och chefsutmaningar från Ledarna. Vill du vässa ditt ledarskap och bli en ännu bättre chef eller är du bara nyfiken på vilka frågor chefer ställer? Ledarnas chefsrådgivare ger dig svaren. Varje avsnitt gästas också av en chef som berättar om sina erfarenheter. Har du en fråga till våra chefsrådgivare så skicka in den till [email protected].

Episódios

  • När mobilen blir ett hemligt vapen

    11/04/2024 Duração: 13min

    I avsnittet diskuteras komplexiteten kring hemliga inspelningar på arbetsplatsen och behovet av öppenhet, förtroende och respekt för lagar och etik.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Med sikte på ledningsgruppen

    11/03/2024 Duração: 12min

    Strävar du, som chef, efter att vara en del av din organisations ledningsgrupp?   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Prestation och lön: Hur hänger det ihop?

    01/02/2024 Duração: 25min

    Vad kan du som chef förvänta dig kring din löneprocess och ditt lönesamtal? Lyssna på ett samtal som handlar om lön och lönesättningens komplexitet utifrån flera perspektiv!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Interimschefen: På plats när det behövs

    11/01/2024 Duração: 11min

    Vad är en interimschef och vilka fördelar respektive utmaningar kan det vara att ta sig an interimsuppdrag?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Bara fördelar med hybridarbete?

    05/12/2023 Duração: 30min

    Vad gör det hybrida arbetslivet så attraktivt och vilka potentiella konsekvenser kan det medföra på längre sikt?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Så påverkar Visselblåsarlagen ditt arbetsliv

    07/11/2023 Duração: 18min

    Sedan december 2021 finns en lag om skydd för visselblåsare. Hur fungerar visselblåsarlagen i praktiken? Det reder vi ut i detta avsnitt av Chefsrådgivarna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det hybrida arbetslivet – hur leder du?

    23/08/2023 Duração: 21min

    För över ett år sedan togs restriktionerna som infördes under corona-pandemin bort, trots det har många företag och organisationer fortsatt erbjuda arbete hemifrån medan andra önskat ha sina medarbetare på plats, något som har lett till protester.Vem bestämmer egentligen vad som ska gälla? har synen på arbetstid och medarbetares behov förändrats?  hur ska du som chef leda medarbetare i det hybrida arbetslivet? För att hjälpa oss hantera dessa frågor medverkar Ledarnas chefsrådgivare Anna Widing. Programledare är Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hotad på jobbet?

    23/08/2023 Duração: 17min

    Arbetskriminalitet är ett växande samhällsproblem, det kan röra sig om svart arbete eller fusk med skatter och avgifter. Våld eller hot om våld är ytterligare en sida av överträdelser i arbetslivet. När blir ett obehagligt uttalande ett hot? Vad ska du som chef  göra om du själv eller någon av dina medarbetare blir hotad? Denna gång gästas podden av Ledarnas chefsrådgivare Per Karseland och Ledarnas förbundsjurist Anna Lindvall Olsson. Medverkar i samtalet gör även Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie, författare till rapporten Hotad på jobbet – vem stöttar chefen? Programledare är Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Konflikthantering för chefer

    15/05/2023 Duração: 16min

    Små meningsskiljaktigheter i arbetslivet är helt normalt. Ofta reder vi snabbt ut dem utan någon större dramatik. Men när det fortsätter kan det eskalera till en riktigt infekterad konflikt. Då är det lätt skylla konflikten på att någon är svår att ha att göra med, en knepig medarbetare eller chef. Men är det verkligen så enkelt? I det här avsnittet pratar chefsrådgivare Thomas Magnusson och ledarskapsutvecklare Anki Udd om metoder för att både undvika och lösa konflikter. Avsnittet spelades in den 5 april 2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Har du tänkt på pensionen, chefen?

    13/02/2023 Duração: 18min

    För en del känns tiden för pension avlägsen och för andra är den plötsligt alldeles nära. Oavsett hur gammal du är finns det mycket att tänka på när det gäller din pension. Pensionen kan bestå av många olika delar, som du i vissa fall själv kan påverka. Vad är speciellt för dig som är chef? Det här avsnittet av Chefsrådgivarna tar upp vad du som snart ska gå i pension behöver tänka på, men också vad du som är ung kan tjäna på att göra. Svaren får du av Per Karseland, chefsrådgivare som utbildar i pension, och Erica Ropero, Ledarnas pensionsexpert. Programledare är ledarskapsutvecklare Anki Udd, Ledarna. Avsnittet spelades in 15 december 2022. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ung och chef över tidigare kollegor

    02/02/2023 Duração: 17min

    Du har nyss tagit studenten – och snabbt har du också blivit chef för ett team som tidigare var dina kollegor. Det är dilemmat i detta avsnitt av Chefsrådgivarna där signaturen Sara får råd av Ledarnas chefsrådgivare Anna Widing. En utmaning som många nyblivna chefer ställs inför, oavsett ålder, är att på bästa sätt hantera att leda någon som också är en vän på jobbet. Hör chefsrådgivarens bästa råd. Programledare är Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Avsnittet spelades in i december 2022.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Utvecklas med feedback

    12/01/2023 Duração: 27min

    Ditt ledarskap är i ständig förändring i takt med din egen personliga utveckling. I det här avsnittet tar Chefsrådgivarna ett steg bort från kurser och böcker och fokuserar på hur du och hela din organisation kan utvecklas med hjälp av feedback.Att systematiskt arbeta med feedback, eller återkoppling, har av vissa kallats för en trend. Men vad ligger egentligen i begreppet och hur kan du använda dig av feedback i din chefsroll? Lär dig att skilja på beröm och positiv feedback, och få koll på när du ska be om feedback och när det är läge att du själv ger återkoppling till någon annan. Chefsrådgivare: Anne Brydolf, Ledarna. Programledare: Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Avsnittet spelades in i september 2022. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Måste chefen jogga med chefen?

    02/01/2023 Duração: 20min

    När pandemin klingat av har behovet av att skapa gemenskap och bygga team ökat. Men alla chefer är inte lika förtjusta i att klättra i berg och åka zipline eller köra gemensam löpträning på lunchen. Att röra på sig är bra men hur mycket kan det krävas av dig att delta i olika fysiska aktiviteter på arbetstid? Och är det ok med svettlön – att betala högre lön till den som tränar? Chefsrådgivarna reder ut vad som gäller när träningshetsen flyttar in på arbetsplatsen. Chefsrådgivare: Anne Brydolf, Ledarna. Programledare: Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. Avsnittet spelades in den 15 november 2022. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Chefens guide till lönesättning

    23/06/2022 Duração: 19min

    Att lönen bestäms individuellt blir allt vanligare Men vad krävs av dig som chef för att hantera individuell lönesättning på ett professionellt sätt? Och hur kan du arbeta med motiverande lönesättning när verksamhetens resultat knappt tillåter något löneutrymme alls?  Vad behöver du som chef tänka på vid lönesättning av dina medarbetare för att inte upplevas som godtycklig eller orättvis? I år fyller Ledaravtalet 30 år. Ett avtal, som när det tecknades, var helt unikt och väckte många reaktioner eftersom det bygger på en individuell lönesättningsmodell. I avsnittet medverkar Ledarnas lönestrateg Peder Bertilsson och chefsfrådgivaren Maud Harberg. Programledare är Anki Udd, ledarskapsutvecklare. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Ung och chef – så når du framgång

    23/06/2022 Duração: 23min

    Lyssna till Chefsrådgivarna med tips och råd till dig som är ung och chef. Vilka är fallgroparna och hur tar du dig framåt? Men vad beror det på att vi i Sverige har så låg andel unga chefer och hur kan arbetsgivare stötta unga chefer – den frågan tar man också upp. Podden leds av Ledarnas ledarskaputvecklare Anki Udd, som har med sig chefsrådgivaren Anne Brydolf och Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Kränkande särbehandling

    27/04/2022 Duração: 19min

    Att bli orättfärdigt behandlad, förnedrad eller på andra sätt kränkt är en garanterad väg utför i arbetslivet. Men vad menar vi med kränkande särbehandling? Är jag behandlad på ett kränkande sätt om min chef inte är nöjd med min arbetsinsats? Eller blir kanske du som chef kränkt om du får negativ återkoppling i en medarbetarundersökning? Om du som chef blir anklagad för att utsätta något för kränkande särbehandling eller om du själv upplever dig utsatt. Vad ska du göra då?  Ledarnas chefsjurist Sara Kullgren och chefsrådgivaren Anna Widing svarar. Programledare är Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Chef i demokratins tjänst

    17/12/2021 Duração: 25min

    Chefer i offentlig sektor omfattas av en del andra spelregler och har delvis andra utmaningar som inte gäller chefer i privat sektor. Vad innebär det att vara chef i en politiskt styrd organisation? Varför har vissa chefer i offentlig sektor betydligt sämre organisatoriska förutsättningar än andra? Det är några av frågorna som diskuteras i detta avsnitt med programledaren Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, och Ove Ekerbring som är en av Ledarnas chefsrådgivare. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Håll dig anställningsbar som chef

    09/12/2021 Duração: 21min

    Är lång och trogen tjänst inget värt längre? Vad innebär egentligen tillräckliga kvalifikationer vid en omplacering och hur kan förslaget om nya LAS-regler skapa förutsättningar till omställning? Företagsledare förväntar sig att medarbetarna kompetensutvecklar sig på jobbet. Och det gäller också dig som chef!Detta avsnitt handlar om vad du som chef kan göra för att vara anställningsbar och redo när många arbeten går i graven och nya tillkommer tack vare teknikutvecklingen.Du får svar av Maud Harberg, chefsrådgivare på Ledarna, och Helena Hedlund, ansvarig för avtal och villkor hos förhandlings- och samverkansrådet PTK, som förhandlar kollektivavtal och utbildar på uppdrag av 25 fackförbund. Programledare är Ledarnas ledarskapsutvecklare Anki Udd. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Ta kontroll över det hybrida ledarskapet

    27/10/2021 Duração: 28min

    Vad gör du som chef när Olle, som skaffat hund, vill fortsätta jobba hemifrån på heltid; Emil tycker alla ska vara på jobbet eftersom det är viktigt för sammanhållningen i gruppen och Sabrina vill gärna jobba hemifrån ibland, men har inte förutsättningar i hemmet för att göra det. Camilla å sin sida har tydligt tagit ställning mot vaccinering och Zoran vill inte vara på kontoret om inte alla är vaccinerade.  Det här väcker frågor och funderingar som vi kommer att vända och vrida på i det här avsnittet av Chefsrådgivarna. Medverkande: Anki Udd, ledarskapsutvecklare, Anna Widing chefsrådgivare och Sara Kullgren, chefsjurist. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • Schyssta avslut – en podd om uppsägningar

    02/07/2021 Duração: 20min

    Hur en arbetsgivare agerar när verksamheten måste krympa påverkar bilden av företaget. I den här podden tar Chefsrådgivarna upp vad arbetsrätten säger om uppsägningar på grund av arbetsbrist – och hur arbetsgivare kan agera för att skapa ett schysst avslut för den som tvingas lämna. Medverkande: Ove Ekerbring, chefsrådgivare på Ledarna och Annik Pernikliski, chefsutvecklare, Ledarna. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

página 1 de 3