Fotosidan Poddradio

Informações:

Sinopse

Fotosidans veckomagasin med fokus på aktuell fotografi. Med Göran Segeholm och Alexandra von Kern.

Episódios

 • #102 – Paradigmskifte i tekniken

  #102 – Paradigmskifte i tekniken

  23/02/2021 Duração: 57min

  Martin & Magnus pratar om hur tekniken tagit stora kliv på senare tid. Apples nya M1-datorer är ett exempel på detta. De talar också om nya Sony A1 och vad den kameran berättar om framtiden för Canon och Nikon. M&M svarar även på frågorna: Hur ska man lagra sina bilder? Behöver man en NAS?

 • #101 Emma Svensson

  #101 Emma Svensson

  11/02/2021 Duração: 38min

  Emma Svensson har entreprenörskapet i blodet och har med åren blivit både orädd och obrydd om vad andra tycker och tänker. Hon bor halva året i en husbil och ser ständigt framåt och uppåt; mot bergstopparna och när en dröm om att bli bergsguide. Efter en stunds samtal vid Emmas köksbord står det klart att det inte kommer stanna vid en dröm: ingenting stoppar henne när hon bestämt sig för en väg mot målet. När Emma Svensson inte bestiger berg håller hon kurser (bland annat i Fotosidan Akademi) och workshops, fotograferar, skriver artiklar och bloggar. Vi pratar fotografi och entreprenörsskap och Emma delar med sig av favoritljussättningar och sina bästa tips för att ta fina porträtt.

 • #100 - David Bicho

  #100 - David Bicho

  04/01/2021 Duração: 01h08min

  Vi besöker ljusmästaren David Bicho och samtalar om det som är otroligt lätt och svårt på samma gång: ljussättning. Hans populära kurser har tagit honom världen över men ett virus satte plötsligt stopp för resandet. David ställde dock hellre om än ställde in, vilket resulterade i ett nytt kurskoncept: Light By Bicho. I avsnittet berättar David om hur hans vetgirighet som barn fick honom djupt fascinerad av ljus och ljussättning och hur han lärt sig använda ljuset på ett noggrant och kreativt sätt för att få motiv och miljöer att berätta mer än bara det vi ser i bilden. Vad finns det för vanliga missuppfattningar om ljus? Hur skiljer sig ljussättning åt om man jobbar med rörlig bild eller stillbild? Hur mycket (och dyr) utrustning behöver man egentligen? Och vad önskar David att han förstått mycket tidigare i sin karriär?

 • #99 - Johan Marklund fotograf och resejournalist

  #99 - Johan Marklund fotograf och resejournalist

  23/12/2020 Duração: 48min

  Vi träffar fotografen och resejournalisten Johan Marklund och gräver ner oss i resefotografiet. Hur får man egentligen uppdrag, vilka reportage vill resepressen ha och hur bör man lägga upp arbetet för att få till en bra story? Johan Marklund är antagligen den fotograf som har gjort flest reportage för resemagasinet Vagabond. Reseuppdragen ser han som ett välkommet avbrott i sin mer inrutade vardag där han fotograferar allt från reklam för motorfordon till porträtt i näringslivet. Han hittade till foto som uttryckssätt genom lusten till äventyr, och senare som skrivande bildjournalist. Nu har han en önskan och en idé om att återfinna ordet och bli mer av en multijournalist. I det här avsnittet får vi värdefulla insikter i hur det är att jobba med reseuppdrag. Hur får man egentligen uppdrag, vilka reportage vill resepressen ha och hur bör man lägga upp arbetet – både i planeringsstadiet och under resan – för att få till en bra story? Och visst är ni också lite nyfikna på vad Johan har för utrustning nä

 • #98 – Enkla tips för bra ljud till video

  #98 – Enkla tips för bra ljud till video

  08/12/2020 Duração: 45min

  Teknikredaktörerna Magnus och Martin snackar om hur man med enkla medel får bättre ljud när man spelar in video. De berättar bland annat om olika sorters mikrofoner och ljudinspelare. Du titta på avsnittet på video om du vill de prylarna. Några av produkterna som nämns i avsnittet är: Zoom H1 ljudinspelare Zoom F2 ljudinspelare Røde Wireless Go trådlös mikrofon och sändare Shure SM58 röst och sångmikrofon

 • #97 - David Elmfeldt en av grundarna av Fotosidan

  #97 - David Elmfeldt en av grundarna av Fotosidan

  07/11/2020 Duração: 55min

  Vi hälsar på hemma hos David Elmfeldt, projektledare och en av grundarna till Fotosidan och gräver ner oss i hans fotografiska liv. Hur föddes hans intresse för bild, vad fotograferar han idag och vad var det som satte stopp för hans professionella karriär som äventyrsfotograf? I sitt hus har David möjligtvis lika många cyklar som han har kameror och Patagoniajackor men han är ingen tvättäkta prylnörd. Form och funktion i skön förening fångar hans intresse och han gör hellre få, planerade inköp än snabba nyheter. Vi går lite mer på djupet om arbetet med Fotosidan. Hur startade det hela, hur har varumärket utvecklats och vad händer framöver på sajten?

 • #96 - Färghantering för stillbild och video

  #96 - Färghantering för stillbild och video

  20/10/2020 Duração: 43min

  Sara Arnald träffar Anders Jönsson, som jobbat professionellt med färghantering sedan tidernas begynnelse. Som handelsresande i färg åker han runt till landets foto- och filmstudios för att se till att vi jobbar i kalibrerade flöden. Färghantering är både lätt och svårt på samma gång. I vårt samtal reder vi ut varför vi behöver kontrollera våra arbetsförhållanden för att vi ska kunna lita på det vi ser, hur vi gör för att optimera vår miljö för redigering och hur man ska tänka när man kalibrerar sin skärm. Men hur stor roll spelar utrustningen när det gäller bedömning och redigering av färg? Hur dyr behöver egentligen en skärm vara? Och vad är det som skiljer kalibrering av en skärm för video jämfört med en skärm för stillbildsredigering?

 • #95 – Kameror utvecklas i efterhand

  #95 – Kameror utvecklas i efterhand

  12/10/2020 Duração: 59min

  Våra teknikredaktörer Martin och Magnus snackar bland annat om hur utvecklingen av kameror kan fortsätta långt efter att de nått kunderna.

 • #94 - Äventyraren och fotografen Mats Andrén

  #94 - Äventyraren och fotografen Mats Andrén

  29/09/2020 Duração: 01h02min

  Äventyraren och fotografen Mats Andrén är av den sorten som jobbar mer med uthållighet än snabba kickar. Att låta saker ta tid och göras ordentligt är Mats paroll, vilket innebar att han vandrade hela vägen till Sydney i Australien (med omväg över Nordamerika). Han kan också hittas cyklandes i Sydeuropa eller på vandringsleder i Nya Zeeland, men årets världshändelser innebar en enkel biljett tillbaka till Stockholm. När multisportfotografen Mats blev multiäventyrare fick han en helt ny inställning till val av kamera, optik och efterbehandling av bilder.  Att färdas långt och fotografera längs vägen innebär utmaningar för utrusning och säkerhet. Både när det gäller väder och vind, men det är framför allt portabilitet och vikt som fäller avgörandet när utrustning och kropp ska hålla för en vandring runt halva världen.

 • #93 – Hur mår kamerabranschen?

  #93 – Hur mår kamerabranschen?

  22/07/2020 Duração: 01h19min

  Ingress: Martin & Magnus kommenterar de senaste tekniska nyheterna och analyserar hur det går för kameratillverkarna.

 • #92 Teknikspecial med MM

  #92 Teknikspecial med M&M

  09/06/2020 Duração: 01h04min

  Våra teknikredaktörer Magnus Fröderberg och Martin Agfors pratar igenom de senaste fotoprylarna. Bland annat Nikon D6 och Nikkor 120-300 men också mycket annat initierat tekniksnack.

 • #91 Paymannen - Gatufotograf

  #91 Paymannen - Gatufotograf

  12/05/2020 Duração: 50min

  Poddradio: Paymannen Payman Hazheer kallar sig gatufotograf och är beroende av fotograferandet för att få balans i livet. Leican är alltid med, oavsett om han promenerar mellan möten i Stockholms innerstad eller upptäcker gränder i Istanbul. Med ett öga för detaljer och mod att gå nära har Payman utvecklats till en fantastisk skildrare av själar och skrymslen. Tusentals följare på Instagram kan inte ha fel: Paymannen är något på spåren…

 • #90 Johanna Lundberg, sportfotograf

  #90 Johanna Lundberg, sportfotograf

  07/04/2020 Duração: 01h18min

  Vad behöver man ha för egenskaper för att bli en framgångsrik sportfotograf? Hur kommer man igång och hur får man jobb? Och hur går det egentligen till därnere på pressläktaren? Vi har träffat Johanna Lundberg, en driven sportfotograf som älskar sitt jobb. Johanna är anställd fotograf på vid Bildbyrån, där hon bevakar evenemang i hela världen. Som byråfotograf 2020 är det inte ovanligt att jonglera med sju kameror, flyga drönare och göra videointervjuer – och vi får insikter om att det är lika viktigt med god kondition som att ha öga för bilder.”

 • #89 Vi möter Profotos VD och huvudägare Anders Hedebark

  #89 Vi möter Profotos VD och huvudägare Anders Hedebark

  10/03/2020 Duração: 34min

  Vem är framtidens proffsfotograf och hur marknadsför man sig för dem? Vi pratar med Anders Hedebark, VD och huvudägare i Profoto om trender och marknadskommunikation. Varför så mycket fokus på smartphones och mjukvara, har Profoto helt skiftat kundgrupp? Hur tänker de kring konkurrensen från kinesiska märken och finns det en drömprodukt som ännu inte är lanserad?

 • #88 Naturfotosnack

  #88 Naturfotosnack

  19/02/2020 Duração: 49min

  Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås.

 • #87 Tre nya proffskameror

  #87 Tre nya proffskameror

  14/01/2020 Duração: 58min

  Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven.

 • #86 Senaste prylarna

  #86 Senaste prylarna

  07/10/2019 Duração: 01h19min

  Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd.

 • #85 War photographer James Nachtwey

  #85 War photographer James Nachtwey

  18/06/2019 Duração: 36min

  Interview with war photographer James Nachtwey about his work and his exhibition Memoria at Fotografiska.

 • #84 Framtidens fototeknik

  #84 Framtidens fototeknik

  17/05/2019 Duração: 26min

  Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden.

 • #83 Juristen Thomas Riesler förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer

  #83 Juristen Thomas Riesler förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer

  06/05/2019 Duração: 22min

  Juristen Thomas Riesler på Svenska Fotografers Förbund förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer. Riskerar vi att bryta mot GDPR eller lagen om kränkande fotografering?

página 1 de 2