Hemliga Kliniken

Informações:

Sinopse

Från 2011. I den dokumentära sjukhusserien hamnar lyssnaren mitt i vardagen på en klinik för papperslösa, på hemlig ort i SverigeAnsvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episódios

 • Final för Hemliga Kliniken

  07/07/2011 Duração: 29min

  I den fjärde och sista delen av den dokumentära sjukhusserien Hemliga Kliniken möter du en ukrainsk dam i 90 års åldern som knappt kan gå. Hon stödjer sig på sin dotter och får veta att hon har ett konstigt blåsljud på hjärtat. Den äldre damen är papperslös och har inte rätt till vanlig hemtjänst, därför kommer hon hit till Hemliga Kliniken. Dessutom träffar du äntligen den mystiske bullmannen, han som kommer med gratisbullar till kliniken varje vecka. Vi blickar också framåt: kommer det bli ett lagförslag? Än så länge är inte allianspartierna överens om vad som ska förändras och inte.I dagens program gör Göran Hägglund tummen upp till utredningen som föreslår att alla papperslösa och asylsökande ska få full rätt till subventionerad vård. Men Moderaternas sjukvårdsansvarige Mats Gerdau vill inte alls gå så långt.

 • Tredje avsnittet: Johannes och mongolerna

  06/07/2011 Duração: 29min

  Har den unge läkaren Johannes patient, en papperslös kvinna från Georgien, den smittsamma sjukdomen tuberkulos? Varför är mongoler den största patientgruppen? Och vad ska volontärerna göra med de två hemlösa männen, en med en fullpackad jätteresväska? Svaren får du i tredje avsnittet av Hemliga Kliniken. Dessutom berättar socialminister Göran Hägglund om vad han tycker om den nya utredningen som föreslår lika vård till alla efter behov.

 • Andra avsnittet: Jakten på cancermedicinerna

  05/07/2011 Duração: 29min

  I det andra avsnittet av dokumentära sjukhusserien Hemliga Kliniken får vi följa den unga doktorn Emma i jakten på livsviktig cancermedicin. Den tyske kirurgen Gerhold måste avgöra om två unga patienter är beroende av den starka sömnmedicin de vill ha. Dessutom berättar regeringens utredare Erna Zelmin om sitt nya förslag till lagändring. Hon har jämfört papperslösas tillgång till vård i olika länder och säger att Sverige och Österrike är sämst i EU. I en aktuell utredning föreslår utredaren att alla papperslösa ska få lika rätt som alla svenska medborgare till subventionerad vård.

 • Premiär för Hemliga Kliniken!

  04/07/2011 Duração: 29min

  Det är som vilken svensk vårdcentral som helst. Den stora skillnaden är att läkarna jobbar gratis, medicinerna tar slut och patienterna saknar personnummer. I dokumentärserien Hemliga Kliniken hamnar lyssnaren mitt i vardagen på en klinik för papperslösa. Patienterna söker vård för allt från tortyrskador till halsont. Idag har papperslösa i Sverige bara rätt till akut sjukvård, och då mot full betalning. Många vågar inte söka sig till den vanliga vården. Istället går de hit, till Läkare i världens vårdcentral för papperslösa, i en vanlig lägenhet med vikväggar mellan undersökningsrummen. I första avsnitten möter du unga doktorn Emma, följer läkarparet Nora och Lidji som inte hunnit fixa någon barnvakt, och så tar vi dig in i köket där stammisarna äter uigurisk mat. Så dyker en patient med ovanligt lågt blodvärde upp och volontärerna bedömer att hon måste in till akuten. Men vad kan ett sånt besök kosta och vilken vård har hon egentligen rätt till?