Juridikpodden

Informações:

Sinopse

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Episódios

 • S21E01: Får man hänga en docka som föreställer en president?

  24/01/2023 Duração: 50min

  Nytt år, ny juridikpoddsäsong! Tove går igenom nya lagar och vi ägnar oproportionerligt mycket tid åt kattjuridik. Vad säger rättsordningen om att hänga dockor som föreställer presidenter? Vi skryter om våra nya artiklar, som visar hur kul rättsvetenskapen kan vara. Och så tar vi upp ett prejudikat om separerande sambor och rätten till värdet av en hyresrätt som ombildats till en bostadsrätt.  Nu kör vi.

 • S20E05: Juridik från ovan

  02/01/2023 Duração: 52min

  Säsongens sista avsnitt handlar om METEORITER METEORITER METEORITER. En fantastisk tingsrättsdom kom som en skänk från ovan: meteoritdomen från Uppsala. Vem äger en rymdsten? Ett helt universum döljs i denna fråga. Plus: Chat GBT - vad gör det för juridiken? Vem är våra favoriter i Svensk Akademin?  

 • S20E04: Kan du vissla, Tove?

  22/11/2022 Duração: 40min

  Jurister reagerar på Tidöavtalet, men inte på på det ni trodde. Om framtidens rättspolitik. Om influencers och ansvar med anledning av det omtalade inlägget av Margaux Dietz med en till synes avsvimmad man. Och så följer vi upp fallet med de asexuella samborna på Sollerön. Och vad är det egentligen med jurister och svensk geografi?

 • S20E03: Supersamtycke

  18/10/2022 Duração: 40min

  För första gången spelar vi in från olika länder. Ljudet litet sämre, stringensen likaså. Men samtidigt: Så härligt att vi kan köra på. Vi talar om nya Paradise Hotel och programmets samtyckesavtal, om engelsk juridik, om en ny förtalsdom från HD.

 • S20E02: När jag citerades i HD:s dom så var det precis som...

  22/09/2022 Duração: 49min

  Vi talar om valet, HD:s namngivning (igen) och om när Tove citerades av en domare som förlorade i Högsta domstolen. Och ni kan inte vad Tove säger då!

 • S20E01: Sista dansen med Mona?

  28/08/2022 Duração: 43min

  Om: Valrörelsen, alternativ rättskipning (romani kris), sambor som inte vill ligga med varandra och självmordshot. SÄSONG 20 HERREGUD

 • S19E08: Allt om Depp v. Heard!

  29/05/2022 Duração: 48min

  En av världens mest omdiskuterade rättegångar från senare används för att ta upp en massa saker: Vem vinner? Bra med tv-sända rättegångar? Ansvaret för artiklar i tidningar? Och andra oerhört viktigare saker som vad är en köks-ö för en möbel?

 • S19E07: HD borde hänga mer på tiktok

  24/05/2022 Duração: 33min

  Juridikpodden har blivit inbjuden till Högsta domstolen! Tove var där och berättade om hur domstolen skulle kunna bli bättre på att kommunicera. Borde det finnas mer bilder i prejudikat? Och vi kastar upp annan spännande juridik. Parkeringsbotsjuridik! Miljöbalken! Byggningabalken! Grannelagsrätt.  Slutet gjorde Mårten utan Tove och det illustrerar hur oerhört platt det blir om inte M&T är med samtidigt.   

 • S19E06: Sambos på försök

  08/05/2022 Duração: 43min

  Vi talar om nordism. (Skiljeförfaranden på norska heter alltså voldgiftssager.) Och om folkbokföringsjuridik och att vara sambos på försök och om upploppen efter koranbränningarna.    Podden har fått nya kompisar! Törngren Magnell (T&M Partners) och Norma. Vi är superglada över att det och våra trogna supportrar som hängt med oss genom åren. 

 • S19E05: Är det lagligt att smita till Norge om det blir krig?

  15/04/2022 Duração: 48min

  Ny HD-domare i USA. Men vilka är domare i den svenska Högsta domstolen? Får svenska domarutnämningar den genomlysning de förtjänar? Totalförsvarsplikt? Vad är det? Kan man lämna landet när det blir krig? Och så det som alla väntat på: Parkeringsjuridik.

 • S19E04: DU får ett prövningstillstånd, och DU får prövningstillstånd - och DU

  22/03/2022 Duração: 41min

  När ger HD egentligen prövningstillstånd? Vi har en teori! När får man ta över sin partners hyresrätt vid Karlaplan? Nytt om förvaltarskap. Säsongens fjärde avsnitt bjuder på det bästa som finns: allmän och blandad juridik.

 • S19E03: Krig och juridik

  14/03/2022 Duração: 25min

  Efter Rysslands invasion av Ukraina öppnar sig juridiska frågor. I detta avsnitt benar vi vad grundlagen säger om krig och krigsfara, hur den svenska straffrätten kan komma i spel och kan man dra sig ur ett avtal med ett ryskt företag?

 • S19E02: Alla hjärtans juridik

  19/02/2022 Duração: 46min

  Alla hjärtans dag-episod! Vi talar om Alla hjärtans dag och kärlekens juridik. Det är inte så finstämt som det låter. Vi tar också upp ett nytt avgörande om människoexploatering - vad betyder det relativt nya brottet? Och vad innebär det att sona sitt straff? Är den som har avtjänat sitt straff fri från skuld? Hur skiljer det sig mellan juridiken och andra världar - som idrottens? Måste vi förlåta en fuskare eller en frisläppt mördare?

 • Fuck skola. Fuck klädkod. Fuck kjollängd. Fuck allt.

  31/01/2022 Duração: 01h40s

  Juridikpodden inleder sin 19:e säsong starkt. Vi talar om barns rättigheter - är det lagligt med en klädkod om kjollängder och tröjtryck? Vi talar om mammor som hoppar i hoppgropar. Vi talar (dessvärre) om tillitsfullmakter.  

 • Juridikpodden: Puffar för Säkerhetssalen

  26/12/2021 Duração: 01min

  Juridikpodden har fått konkurrens. Hur hanterar vi det? Genom att göra reklam: Fantastiska Säkerhetspodden som görs av Tredje Statsmakten för Naudio.  God fortsättning!

 • S18E08: Jag förordar ingenting annat än att grundlagen ska respekteras

  20/12/2021 Duração: 01h24s

  Det börjar lacka mot jul. Juridikpodden vilar dock aldrig. Vi tar upp ett nytt prejudikat om vem som har rätten till ett namn. Vi önskar oss juridiska julklappar. Vi diskuterar brottsoffer och ersättning. Och Mårten får berätta om hur han ger igen på HD - i HD:s egen skrift! God jul, juridikpodcastlovers!  

 • S18E07: Kan man överklaga en förlikning?

  26/11/2021 Duração: 53min

  Mörkret sänker sig över Sverige, men juridiken skiner sitt ljus! Vi tar upp frågor om juridiken kring kön, domskrivning i HD och så kommer vi inte runt, den här gången heller, Stig Engström. Nu efter en serie på Netflix, Den osannolika mördaren. Och så något om att överklaga en förlikning med anledning av tvisten mellan en partiledare (Ebba) och en fastighetsförsäljare (Esbjörn). 

 • S18E05: Vem är Snygg-Tove?

  26/10/2021 Duração: 44min

  Juridikpodden stänger boken om Ebba Buschs fastighetstvist för den här gången med frågor om vad en förlikning är - och vad nyttjanderätten innebär. Vi tar även HD:s nya avgörande "Chickenracet" - som handlar om det som det heter, men vad är egentligen ett chicken race? Och, med anledning av utvecklingen i Bulletin: När har man avtjänat sitt straff? 

 • S18E04: Rättskällorna ger och rättskällorna tar.

  06/10/2021 Duração: 43min

  Efter skjutningarna: bör Försvarsmakten kallas in för att hjälpa polisen med gängbrottsligheten?  Efter kritiken om långa häktningar: ett nytt avgörande från HD. Efter kritiken mot åtalet av f.d. kommunalrådet Hermansson: domen från hovrätten.  

 • S18E03: Den rosa lagboken

  20/09/2021 Duração: 45min

  Under sommaren diskuterades om en viss form av massage som fokuserade på de "erogena zonerna", yoni-massage. Är detta förenligt med förbudet mot köp av sexuella tjänster? Och ser rättsordningen mildare på brott, t.ex. köp av sexuella tjänster, när det är kvinnor som är misstänkta? Bör man få lägre straff om man är svårt sjuk när man döms? Ja, säger lagen. Men vad betyder det? Ny dom från HD om sjuk person som dömdes för narkotikabrott. Och borde inte kyrkan tas ifrån rätten att myndighetsutöva när det gäller rätten att viga?   

página 1 de 9