Juridikpodden

Informações:

Sinopse

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Episódios

 • S22E01: Yttrandefriheten före alla andra rättigheter

  14/09/2023 Duração: 50min

  Juridikpodden är TILLBAKA. Vi tar ett helhetsgrepp på Koranbränningarna. Vi tar upp konst och journalistik som bryter mot lagen. Och Tove förkunnar sin kärlek till förvaltningsdomstolar. (Mårten är mer skeptisk.)

 • S12E05: Vi tog ändå livet av Descartes!

  15/05/2023 Duração: 01h04s

  Efter löst prat om succession till tronen - Mårten har kollat på kröningen av kung Charles - så tar vi upp ett nytt prövningstillstånd i HD: PFAS-målet. En process som kan leda till ett prejudikat av intresse inte bara för Sverige utan runt om i världen: PFAS-målen har beskrivits som vår tids asbestmål, och svenska HD är först att ta upp detta. Vi talar om nödvärn utifrån fallet med mannen som dödade två inbrottstjuvar som trängde sig in i hans lägenhet. Och så tar vi upp samtyckets betydelse för faderskap vid  assisterad befruktning (in vitro-fertilisering). 

 • S12E04: Dyra lögner

  25/04/2023 Duração: 46min

  Yttrandefrihet, förtal och skadestånd: Allt du undrat kring Dominion v. Fox News. Alla jurister älskar condictio indebiti, dvs. reglerna om misstagsbetalningar. Tove tar upp en ny HD-dom.

 • S21E03: Snippan

  09/03/2023 Duração: 55min

  Hovrätten tog fram en ordbok för att tolka vad som menades med ordet "snippa" och gav upphov till årets mest omdiskuterade brottmålsdom. Vi tar upp frågor som "Vad ska en domstol göra om den inte kan ett ord?", "Vad är nämndemännens roll?" och "Vad händer nu?"

 • S21E02: Man älskar ju att fria en gängkriminell!

  28/02/2023 Duração: 42min

  Vad krävs för en fällande brottmålsdom och varför älskar domare att fria gängkriminella? Vi tar upp en ny dom från HD. Kan avtalsrätten användas för missnöjda torskar som är missnöjda med sina sexköp? Uppsala tingsrätt har knäckt på frågan. Och nu även vi som inte missar en chans att ta upp det klassiska fallet med Kvinnan och porschen. Slutligen tar vi upp spermiedonation. 

 • S21E01: Får man hänga en docka som föreställer en president?

  24/01/2023 Duração: 50min

  Nytt år, ny juridikpoddsäsong! Tove går igenom nya lagar och vi ägnar oproportionerligt mycket tid åt kattjuridik. Vad säger rättsordningen om att hänga dockor som föreställer presidenter? Vi skryter om våra nya artiklar, som visar hur kul rättsvetenskapen kan vara. Och så tar vi upp ett prejudikat om separerande sambor och rätten till värdet av en hyresrätt som ombildats till en bostadsrätt.  Nu kör vi.

 • S20E05: Juridik från ovan

  02/01/2023 Duração: 52min

  Säsongens sista avsnitt handlar om METEORITER METEORITER METEORITER. En fantastisk tingsrättsdom kom som en skänk från ovan: meteoritdomen från Uppsala. Vem äger en rymdsten? Ett helt universum döljs i denna fråga. Plus: Chat GBT - vad gör det för juridiken? Vem är våra favoriter i Svensk Akademin?  

 • S20E04: Kan du vissla, Tove?

  22/11/2022 Duração: 40min

  Jurister reagerar på Tidöavtalet, men inte på på det ni trodde. Om framtidens rättspolitik. Om influencers och ansvar med anledning av det omtalade inlägget av Margaux Dietz med en till synes avsvimmad man. Och så följer vi upp fallet med de asexuella samborna på Sollerön. Och vad är det egentligen med jurister och svensk geografi?

 • S20E03: Supersamtycke

  18/10/2022 Duração: 40min

  För första gången spelar vi in från olika länder. Ljudet litet sämre, stringensen likaså. Men samtidigt: Så härligt att vi kan köra på. Vi talar om nya Paradise Hotel och programmets samtyckesavtal, om engelsk juridik, om en ny förtalsdom från HD.

 • S20E02: När jag citerades i HD:s dom så var det precis som...

  22/09/2022 Duração: 49min

  Vi talar om valet, HD:s namngivning (igen) och om när Tove citerades av en domare som förlorade i Högsta domstolen. Och ni kan inte vad Tove säger då!

 • S20E01: Sista dansen med Mona?

  28/08/2022 Duração: 43min

  Om: Valrörelsen, alternativ rättskipning (romani kris), sambor som inte vill ligga med varandra och självmordshot. SÄSONG 20 HERREGUD

 • S19E08: Allt om Depp v. Heard!

  29/05/2022 Duração: 48min

  En av världens mest omdiskuterade rättegångar från senare används för att ta upp en massa saker: Vem vinner? Bra med tv-sända rättegångar? Ansvaret för artiklar i tidningar? Och andra oerhört viktigare saker som vad är en köks-ö för en möbel?

 • S19E07: HD borde hänga mer på tiktok

  24/05/2022 Duração: 33min

  Juridikpodden har blivit inbjuden till Högsta domstolen! Tove var där och berättade om hur domstolen skulle kunna bli bättre på att kommunicera. Borde det finnas mer bilder i prejudikat? Och vi kastar upp annan spännande juridik. Parkeringsbotsjuridik! Miljöbalken! Byggningabalken! Grannelagsrätt.  Slutet gjorde Mårten utan Tove och det illustrerar hur oerhört platt det blir om inte M&T är med samtidigt.   

 • S19E06: Sambos på försök

  08/05/2022 Duração: 43min

  Vi talar om nordism. (Skiljeförfaranden på norska heter alltså voldgiftssager.) Och om folkbokföringsjuridik och att vara sambos på försök och om upploppen efter koranbränningarna.    Podden har fått nya kompisar! Törngren Magnell (T&M Partners) och Norma. Vi är superglada över att det och våra trogna supportrar som hängt med oss genom åren. 

 • S19E05: Är det lagligt att smita till Norge om det blir krig?

  15/04/2022 Duração: 48min

  Ny HD-domare i USA. Men vilka är domare i den svenska Högsta domstolen? Får svenska domarutnämningar den genomlysning de förtjänar? Totalförsvarsplikt? Vad är det? Kan man lämna landet när det blir krig? Och så det som alla väntat på: Parkeringsjuridik.

 • S19E04: DU får ett prövningstillstånd, och DU får prövningstillstånd - och DU

  22/03/2022 Duração: 41min

  När ger HD egentligen prövningstillstånd? Vi har en teori! När får man ta över sin partners hyresrätt vid Karlaplan? Nytt om förvaltarskap. Säsongens fjärde avsnitt bjuder på det bästa som finns: allmän och blandad juridik.

 • S19E03: Krig och juridik

  14/03/2022 Duração: 25min

  Efter Rysslands invasion av Ukraina öppnar sig juridiska frågor. I detta avsnitt benar vi vad grundlagen säger om krig och krigsfara, hur den svenska straffrätten kan komma i spel och kan man dra sig ur ett avtal med ett ryskt företag?

 • S19E02: Alla hjärtans juridik

  19/02/2022 Duração: 46min

  Alla hjärtans dag-episod! Vi talar om Alla hjärtans dag och kärlekens juridik. Det är inte så finstämt som det låter. Vi tar också upp ett nytt avgörande om människoexploatering - vad betyder det relativt nya brottet? Och vad innebär det att sona sitt straff? Är den som har avtjänat sitt straff fri från skuld? Hur skiljer det sig mellan juridiken och andra världar - som idrottens? Måste vi förlåta en fuskare eller en frisläppt mördare?

 • Fuck skola. Fuck klädkod. Fuck kjollängd. Fuck allt.

  31/01/2022 Duração: 01h40s

  Juridikpodden inleder sin 19:e säsong starkt. Vi talar om barns rättigheter - är det lagligt med en klädkod om kjollängder och tröjtryck? Vi talar om mammor som hoppar i hoppgropar. Vi talar (dessvärre) om tillitsfullmakter.  

 • Juridikpodden: Puffar för Säkerhetssalen

  26/12/2021 Duração: 01min

  Juridikpodden har fått konkurrens. Hur hanterar vi det? Genom att göra reklam: Fantastiska Säkerhetspodden som görs av Tredje Statsmakten för Naudio.  God fortsättning!

página 1 de 9