Juridikpodden

Informações:

Sinopse

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Episódios

 • S18E07: Kan man överklaga en förlikning?

  26/11/2021 Duração: 53min

  Mörkret sänker sig över Sverige, men juridiken skiner sitt ljus! Vi tar upp frågor om juridiken kring kön, domskrivning i HD och så kommer vi inte runt, den här gången heller, Stig Engström. Nu efter en serie på Netflix, Den osannolika mördaren. Och så något om att överklaga en förlikning med anledning av tvisten mellan en partiledare (Ebba) och en fastighetsförsäljare (Esbjörn). 

 • S18E05: Vem är Snygg-Tove?

  26/10/2021 Duração: 44min

  Juridikpodden stänger boken om Ebba Buschs fastighetstvist för den här gången med frågor om vad en förlikning är - och vad nyttjanderätten innebär. Vi tar även HD:s nya avgörande "Chickenracet" - som handlar om det som det heter, men vad är egentligen ett chicken race? Och, med anledning av utvecklingen i Bulletin: När har man avtjänat sitt straff? 

 • S18E04: Rättskällorna ger och rättskällorna tar.

  06/10/2021 Duração: 43min

  Efter skjutningarna: bör Försvarsmakten kallas in för att hjälpa polisen med gängbrottsligheten?  Efter kritiken om långa häktningar: ett nytt avgörande från HD. Efter kritiken mot åtalet av f.d. kommunalrådet Hermansson: domen från hovrätten.  

 • S18E03: Den rosa lagboken

  20/09/2021 Duração: 45min

  Under sommaren diskuterades om en viss form av massage som fokuserade på de "erogena zonerna", yoni-massage. Är detta förenligt med förbudet mot köp av sexuella tjänster? Och ser rättsordningen mildare på brott, t.ex. köp av sexuella tjänster, när det är kvinnor som är misstänkta? Bör man få lägre straff om man är svårt sjuk när man döms? Ja, säger lagen. Men vad betyder det? Ny dom från HD om sjuk person som dömdes för narkotikabrott. Och borde inte kyrkan tas ifrån rätten att myndighetsutöva när det gäller rätten att viga?   

 • S18E02: Åklagaren som blev ekonomisk förvaltare åt knarklangare

  08/09/2021 Duração: 40min

  Vi rivstartar säsongens andra avsnitt med historien om åklagaren som av misstag blev ekonomisk förvaltare åt narkotikabrottslingar. Mårten rantar om varför skolor inte får kräva betalt för elevers utrustning när den går sönder i olyckshändelser. Forskar-Tove har genomgått ett peer review-förfarande. Men är det egentligen så bra med peer review? Och inte minst: Ett RAFFLANDE samtal om Jönssonligan  

 • Juridikpodden Special med Akavia: Om hot och våld mot myndighetsanställda och jurister.

  08/09/2021 Duração: 18min

  I detta specialavsnitt av Juridikpodden samtalar Mårten Schultz med Akavias Anna Nitzelius om fackförbundets nya rapport om hot och våld mot myndighetsanställda och jurister.  Presenteras tillsammans med fackförbundet Akavia.

 • S18E01: Myndighetssäsongen

  24/08/2021 Duração: 56min

  Om Britney och nya prejudikat. Vad passar väl bättre, när Juridikpodden fyller myndig, att ta upp just myndighet: Vem har den juridiska makten att göra vad och när? Vi tar även upp ett kritiserat beslut från JK om ersättning till en våldtäktsman som suttit för länge i fängelse. Och mycket annat.

 • S17E08: Vad är en gangsteradvokat egentligen?

  17/06/2021 Duração: 55min

  Säsongens sista avsnitt! Vi tar upp frågan om det egentligen är något fel med privat rättskipning, efter mediernas granskning av speciella "domstolar" för romer. Det senaste året har ett återkommande tema varit "gangsteradvokater". Men vad är egentligen det? Och vilken roll spelar egentligen advokaten i rättssystemet. I slutet av avsnittet tar vi upp det som vi trodde var den tröttaste frågan - om rättskraft - men Tove har sällan varit lika engagerad.  Tack för i år!     

 • S17E07: Är luften en sak?

  02/06/2021 Duração: 44min

  Vi inleder med att kallprata om väder - alltid publibefriande! - för att därefter ta upp ett nytt lagförslag mot gängkriminalitet. Diskussionsämne: Vad är egentligen juridisk forskning? Slutligen - det ni alla vill veta mer om: vad är egentligen luft, rent juridiskt? 

 • S17E06: Borde man tvingas hjälpa nödställda?

  27/04/2021 Duração: 01h12min

  Om en misstänkt våldtäkt i Paradise Hotel. Vad spelar det för roll att det spelades in i Mexiko? Vad har man samtyckt till om man är med i en dokusåpa? Vem har ansvaret för vad? Gifta vid första ögonkastet. Vad finns det egentligen kvar i äktenskapet efter att tv-produktionen gått in med äktenskapsförord? Domen om Frej Larsson, som HD har gett namnet "Raplåten". Vi undrar: Finns det inte fler raplåtar? Och hamnade HD rätt? Spoiler: Vi landar i slutsatsen att alla utgångar hade varit rätt.   

 • S17E05: Lambertzologi

  06/04/2021 Duração: 45min

  Om våldtäkt, oskuldspresumtionen, metoo, Quick, yttrandefrihetsjuridik, rättshaverism och rättsskandaler. 

 • S17E04: Kiss-sex-domen

  18/03/2021 Duração: 01h01min

  Kan man undgå ansvar för narkotikabrott genom att hävda att knarket kom i kroppen genom att ens sexpartner kissar en i munnen? En tingsrätt har svarat ja. Vi konstaterar att den inte har fel. Allt om Ebba Buschs husaffär. Ocker! Förtal! 1928 års lag! Fallet Särbon från HD. Har en särbo rätt till s.k. anhörigersättning från den som dödat ens partner? HD säger nej. Tove tycker HD:s dom är bra - Mårten svamlar och hamnar i en tveksam position. 

 • Visselblåsare, diskriminering och Clubhouse: Juridikpodden Special med Akavia

  10/03/2021 Duração: 35min

  Visselblåsare, diskriminering och Clubhouse: Juridikpodden Special med Karin Lundin och Akavia Mårten möter chefsjuristen Karin Lundin i detta specialavsnitt av Juridikpodden som görs i samarbete med fackförbundet Akavia. Vi tar upp frågan ämnet visselblåsare. Vad finns det för skydd för en arbetstagare som avslöjar missförhållanden på arbetsplatsen? Diskrimineringsrätten: Om skyddet för diskriminering och rätten till upprättelse för den som diskriminerats.  Sociala medier och anställningstryggheten: När kan man få sparken för för vad man sagt på Clubhouse eller skrivit på Twitter. 

 • S17E03: Elsa Eschelsson-avsnittet

  08/03/2021 Duração: 43min

  I detta specialavsnitt som tillägnas 8 mars tar vi upp kvinnors position och erfarenheter i det juridiska Sverige. Vi pratar bl.a. om pionjären Elsa Eschelsson, om glastak och karriär och om diskriminering. 

 • S17E02: Han kom och YRKADE över hela stället!!

  09/02/2021 Duração: 48min

  Var det rätt av Twitter att sparka ut USA:s president? Vad säger egentligen avtalet? Och vad gör egentligen Facebooks Oversight Board? Vi tar upp juridiktermer som journalister och andra ofta får fel och åtalet om amfetaminbeslaget som togs från polisstationen till en fest och orsakade en tragedi. Och så lägger Tove ut texten om sin födelsedagsjuridik.

 • S17E01: Allt om pandemilagen! Allt om all annan juridik också!

  26/01/2021 Duração: 52min

  Den största maktförskjutningen i modern svensk historia. Vi tar upp pandemilagen.  Också: Alla nya lagar 2021! Och HD om ersättning till efterlevande som bevittnat mord.

 • S16E09: HD har gått man ur lagrådet!

  29/12/2020 Duração: 43min

  Juridikpodden avrundar 2020, detta annus horribilis, med att diskutera en ny dom i plenum från HD. Men vad betyder plenum? Är de viktigare än andra domar? Hur är stämningen under överläggningen när alla domare är med? Dessutom: Beslut om kontaktförbud och rätten att få sådana beslut överprövade. Och så tar vi upp styvbarnadoptioner. Snart har vi ett nytt juridikår! Men det vågar man knappt skriva eftersom det känns som att 2020 kan tolka detta som jinx.  Gott slut och gott nytt år, Juridiklovers!

 • S16E08: Het på HD-gröten!

  15/12/2020 Duração: 48min

  Inför helgerna finns det inget man hellre önskar sig än några nya prejudikat. Tove har letat i den stora julsäcken med HD-avgöranden och vi har hittat fina klappar till alla. Är det förtal eller integritetskränkande att inte ta bort förtal eller integritetskränkande uppgifter som tidigare spridits? När kan grundlagen tvinga staten att betala för min advokat? Hur fel får bostadsrätten vara om den sålts i befintligt skick? Bonusämne, med anledning av förundersökning som Justitiekanslern inlett mot en författare: När kan en bok ställas inför rätta?

 • S16E07: Allt är egentligen bättre om det inte finns någon lag

  03/12/2020 Duração: 50min

  Vi funderar över om Ola Rapace kan få tillbaka pengar han betalat för en hyresrätt. Allt om Ebba Busch Thors fastighetstvist. Och, med anledning av att en världens mest kända journalister missade att han inte stängt av sin videokonferens: Kan man få sparken för att man onanerat på jobbet?

 • S16E06:Varför dömer inte domstolar till livstids fängelse för vidriga mord?

  05/11/2020 Duração: 50min

  Om det hemska Vilma-fallet och varför straffet sänktes i hovrätten. Vi tar upp en fråga som HD knäckt på: Vad är ett golv? Spoiler: Det berör frågor om vad som är en bostadsrättsinnehavares ansvar i förhållande till en bostadsrättsförenings ansvar. Och så en allmän fråga: Bör ny lagstiftning skrivas i direkt anslutning till t.ex. terrorhandlingar eller finns det en poäng med att ta det lite lugnt? 

página 1 de 8